Sælerne får børstet tænder hos Fjord & Bælt i Kerteminde!

Fjord og Bælt i Kerteminde er et kombineret forsknings- og oplevelsescenter, som formidler livet under havoverfladen i de danske farvande. Det er et spændende sted at komme med børn, da der er utrolig mange ting man kan se, prøve, lytte til eller røre ved. Der er flere såkaldte rørebassiner, hvor der bl.a. er søstjerner og krabber, og her må man gerne tage disse op i hånden, hvis man tør…… og har lyst.

Når man bevæger sig rundt i Fjord og Bælt møder man ofte de ansatte, som fortæller små historier eller sjove facts om de forskellige ting. F.eks. havde vi æren af formidler Lars Seidelin ved et af rørebassinerne, som kunne fortælle, at søstjerner har et øje på hver ”arm”. Samtidig tog han den største krabbe op af bassinet, og viste børnene – og ja så puttede han den da lige i munden, selvom krabben ikke var helt tilfreds med dette, og derfor nappede ham i læben. Men børnene var ellevilde, og spærrede øjnene noget op, da den levende krabbe pludselig sad i munden.

Rundt omkring i centret er der plancher med en masse information om dyrene, som lever under vandet – ligesom der er akvarier, hvor man kan se en masse forskellige fisk, og samtidig lære, hvad disse hedder, og hvor de lever. Der er 20 akvarier i alt med dyr og planter fra de danske farvande. I alt ca. 25 forskellige fiskearter og omkring 50 forskellige planter, og det sjove er, at de alle lever i de danske farvande. Så skulle man måske tro, at det bare var kedelige rødspætter og store torsk, man kunne se, men det er slet ikke tilfældet. Der er faktisk mange sjove og eksotiske fisk imellem, som man ikke lige tror lever her i Danmark.

Der er også forskellige andre sjove eksperimenter, som f.eks. leg med vinden – hvor meget er et vindstød på 10 m/sek.? Og hvornår er det kuling? Derudover er der en ”føle-tunnel”, hvor du i mørke kan mærke på forskellige ting ….. Vores 5 årige var meget fascineret af mørket, men ville dog kun gå igennem med far eller mor i hånden – dog gerne op til flere gange.

Går man ned af trappen mødes man af en 50 meter lang undervandstunnel, hvor man bl.a. kan se marsvinene drøne forbi eller sælerne helt tæt på – en anderledes måde at se de store dyr, da de kommer helt tæt på ruderne. Her er også små film fra havets bund samt en lille undervandsbio med Frigg-Amandas fødsel, som er det nyeste skud på stammen i marsvinebestanden.

Trænerkursus
Da vi var på besøg hos Fjord og Bælt i påsken var der et ”træne-tema” på programmet, hvor man kunne få tips og tricks til træning af dyr, og her snakker vi ikke bare den lille vovse derhjemme i privaten, men generelt træning af dyr.

Vi havde fornøjelse af at se Lars Seidelin træne en skarv, og vel at mærke en skarv, som havde levet et frit liv de første år af sit liv, men nu var i fangenskab i Fjord og Bælt, og f.eks. blev brugt til at finde ud af, hvordan hørelsen på sådan en fugl er.

Lars Seidelin brugte en lille fløjte, som han fløjtede i hver gang skarven Loke gjorde noget rigtigt, og derefter fik Loke en belønning. Det havde resulteret i, at Lars nu godt kunne få Loke til at gøre forskellige ting, hvilken han demonstrerede for os. Meget imponerende arbejde, og sjovt at se, hvordan man åbenbart kan træne selv vilde dyr med ganske simple metoder.

Lars’ spørgsmål var så ….. kan man træne sin mor til at bage boller?

Marsvin – Uden pels og bur…
Udenfor Fjord og Bælt er der et stort bassin med marsvin – og her skal jeg love for, at især vores datter på 8 år fik ny viden. For hende har marsvin indtil nu været en lille pelset fætter i et bur hos hendes veninde – og pludselig er et marsvin også et stort pattedyr, som lever i de danske farvande. Faktisk er marsvinet fætter med delfinerne, men er dog noget mere sky. Alligevel ikke mere sky end at vi oplevede dem blive fodret og komme helt tæt på, når de hver især fik deres navneskilt vist, og kom frem af vandet for at blive sundhedstjekket.

De kunne sågar hente ringe og bolde som blev kastet ud i vandet – ganske sødt faktisk.

Der er tre marsvin i fangenskab hos Fjord og Bælt, og Frigg Amanda, som er den lille unge, eller nærmere kalv som det hedder, er det første marsvin nogensinde, som har overlevet en fødsel i fangenskab. Netop dette bringer derfor mange forskere til Kerteminde for at opleve Frigg Amanda.

Spættede sæler
I det andet udendørs bassin ved Fjord og Bælt møder man de spættede sæler, som er den mest almindeligt forekommende sælart i Danmark. Der er tre af slagsen i bassinet, og selvom man måske tror, at sæler er lidt kedelige, så er det slet ikke tilfældet, og man skal helt klart unde sig selv den oplevelse, det er, at se disse blive trænet og fodret. Sælerne har hver et navneskilt – og da de jo ikke kan læse eller se farver, har de forskellige former. F.eks. firkant, cirkel eller trekant. Hver sæl ved så godt, hvilken form der tilhører den, og vi så også en sæl ”pege” sit eget navneskilt ud blandt alle de andre – også selvom biologen byttede rundt på rækkefølgen. Ganske imponerende.

En af sælerne sprang også op af vandet og rørte en bold i luften for derefter at afslutte med et stort plask, så alle på gangbroen blev våde, men dog grinede og syntes, det var rigtig sjovt og ikke mindst et flot stunt. Derudover fik en sæl børstet tænder……. Ja selv sæler, skal jo holde sine tænder vedlige, kunne mine børn så konstatere.

Hygge, leg og medbragt mad
På øverste etage i Fjord og Bælt er der mulighed for at indtage medbragt mad ved nogle borde med udsigt over havnen og bassinerne, ligesom der udenfor også er flere borde og bænke til samme formål. Der er mange små sjove ”hav finesser” som f.eks. huset fra en fiskekutter, som børnene kan lege i, en dykkerdragt de kan gå ind i, eller en ”gammel fisker” som sidder på en bænk og fortæller historier, når man trykker på knappen ved siden af ham. Derudover er der et hav, for nu at blive i terminologien, af muligheder for at lære om livet i de danske farvande, da der overalt i centret hænger forskellig info

Skriv et svar